Houdingstherapie Mensendieck

Houdingstherapie Mensendieck.

Herken jij je in een van deze houdingen?


A: is de ideale houdingsopbouw
B: is de “sway back” houding
C: is de overstrekte houding, een vlakke rug
D: heeft een holle onderrug, de versterkte lumbale lordose.
E: heeft een holle onderrug en een bolle bovenrug, de kyfolordose.

Let op de loodlijn! De blauwe lijn loopt bij de ideale lichaamsopbouw – vanaf de zijkant gezien – door het oor, door de schouder, door de zijkant van de heup en door de zijkant van de enkel (bij het botje, de malleolus). In deze houding heb je het minste last van druk en trekkrachten op bepaalde plaatsen van de wervelkolom omdat de spanning van de pieren die de lichaamshouding handhaven op deze manier evenredig verdeeld zijn.


Soms heeft een bepaalde houding of manier van bewegen rug of nekklachten tot gevolg. Een oefentherapeut mensendieck kan je daar meer over vertellen.

houdingstypen

Leuke app “adem en Eefje”

Adem en Eefje

Dit is een leuke app ontwikkelt door een oefentherapeut voor kinderen en jong volwassenen met ademhalingsklachten zoals bijvoorbeeld een verkeerd ademhalingspatroon, benauwdheid door allergie, astma of hyperventilatie.

De app dient ter ondersteuning van een behandeling bij een oefentherapeut. Er staan onder andere filmpjes op over de anatomie van het ademhalingsstelsel, oefeningen die je kunt doen en je kunt er een dagboek bijhouden! De oefeningen in de app zijn ook geschikt voor volwassenen.

Je kunt hem gratis downloaden in de app store voor je iPhone, ipad of iPod touch.

let op, bij klachten is het verstandig om eerst een huisarts te raadplegen voordat je zelf gaat oefenen.

Meer informatie vind je op www.ademeneefje.nl

 

Wat zeg je met lichaamshouding?

Tijdens het surfen op internet kwam ik een website tegen over lichaamstaal. Een leuke site die helemaal gewijd is aan lichaamscommunicatie.

We hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Lichaamstaal, oftewel non-verbale communicatie. Ik vind dit, mede door mijn werk als oefentherapeut Mensendieck interessant. Een oefentherapeut heeft veel kennis over houdingen en bewegingen en kijkt naar de heel de mens. Niet alleen naar de klacht maar soms ook naar de gevoelens en emoties die tot uiting komen via het lichaam. Of hoe je je als persoon voelt in een bepaalde omgeving bijvoorbeeld werk of tijdens het geven van presentaties. Je kunt ook zelf bewuster omgaan met hoe je overkomt door bijvoorbeeld een geïnteresseerde luisterhouding aan te nemen. Of door simpelweg rechterop te gaan zitten kom je al heel anders over en meestal in positieve zin…

image             "No thanks" in body language

 foto: Jelle Goossens

luisteren naar wat iemand vertelt met en zonder woorden. Makkelijker gezegd dan gedaan maar wel leuk om eens mee bezig te zijn! Zeker als je je bewust wordt van je eigen lichaamstaal en die van anderen. Wat breng ik (onbewust) over aan een ander. Hoe interpreteer je die van een ander en reageer ik hier op? Hoe ga ik om met emoties en hoe uit zich dat lichamelijk bij mij. Communicatie krijgt wat meer diepgang als je de tijd neemt om echt te luisteren naar wat iemand vertelt.

Doe deze leuke test eens en lees dit interessante stukje over lichaamshouding en emotie. Of deze, herken de gezichtsuitdrukkingen want onze emoties en gevoelens zijn het best te herkennen in de mimiek.

Op de website www.lichaamstaal.nl staan nog veel meer leuke weetjes en tips.

image
foto: Francisco Javier Ruz